Ремонт на лаптопи

Както се подразбира и от името на нашата фирма - „Сервизът” ЕООД - една от основните услуги които предлагаме е ремонт на лаптопи. Началото на тази дейност за нас е в далечната 2003 година. Оттогава до сега нашите сервизни инженери успешно са завършиха хиляди ремонти и натрупаха незаменим опит в тази дейност. Извършваме всички видове ремонти по лаптопите, включително реболване и подмяна на BGA чипове, рециклиране на батерии за лаптопи – особено за по-редки батерии които трудно се намират на пазара като нови.

Ние сме дирентен вносител на почти всички части за лаптопи – батерии ,зарядни, екрани, клавиатури, вентилатори, хард дискове, памети части по корпуса и др. Стараем се да държим на склад най-често търсените части а всичко останало може да бъде поръчано.

Ще се радваме ако можем да бъдем полезни за всякакви проблеми които може да имате с вашия лаптоп – може на направите вашето запитване от формата за контакт тук – ще се постараем да ви отговорим възможно най-бързо. Или да ни посетите на адреса ни.

В редовете по-долу ще намерите полезна информация за поддръжката и ремонта на лаптопите...

Профилактика на лаптоп

За да работят лаптопите правилно и безпроблемно освен правилната употреба се нуждаят и от периодична профилактика. Основна част от поддръжката е периодичното почистване на лаптопа от прах и други замърсявания. Освен клавиатурата, екрана и корпуса е нужно и старателно почистване на частите вътре в лаптопа – основно на радиаторите и вентилаторите които охлаждат процесора и видеокартата. За целта е желателно периодично лаптопа да бъде разглобяван за да се осигури достъп до въпросните места. Заедно с почистването на въздушните пътища е желетаелно да бъде подменяна и термопастата- пастата която осигурява кантакт на процесора, видеокартата и чипсета с охлаждащите радиатори. От съществено значение е ползването на качествена термо-паста. Тази профилактика е желателно да бъде извършвана на всеки 12 месеца а при лаптопи с по-мощни параметри – особено с мощни видеокарти на 3 до 6 месеца. Важно е да се знае че така наречения „домашен прах” най лесно блокира охлаждащата система на лаптопите подари наличието както на фини частици така и на миниатюрни влакна. За да сте сигурни че лаптопа ви се охлажда правилно редовно проверявайте дали има топъл въздушен поток от изхода на вентилатора. Ако забележите че въздушният поток намалява в сравнение с предходния месец това е знак че е започнало запушване на радиатора на вентилатора и е необходимо почистване за да се избегне повреда на лаптопа. Също е добре да се следи с ръка температурата на клавиатурата и дъното на лаптопа като се следи за повишението и в сравнение е предходен период.

Диагностика на лаптоп

Когато е налице повреда на лаптопа преди да се пристъпи към ремонт е необходимо да се открие причината за проблема. От съществено значение е да се направи правилна диагностика и да се локализира точния проблем за да е ясно какво точно трябва да се ремонтира. При неправилна диагностика е възможно да се подмени работещ модул или чип и а истинския проблем да не бъде отстранен. Много често е трудно да се прецени кой е точния източник на проблема тъй като възможните причини са няколко. Ето няколко примера за проблеми в лаптопите и възможни дефекти:

-при натискане на бутона за пускане на лаптопа не се случва нищо. Възможни причини:

-при натискане на бутона за пускане на лаптопа светва индикацията че е пуснат но няма изображение на екрана. Това е признак че се подава захранване към лаптопа но съществува друг проблем . Възможни причини:

изображението на екрана е на черти, линии, квадратчета или цветовете са неправилни. Възможни причини:

-при натискане на бутона за пускане на лаптопа светва индикацията че е пуснат, излиза първоначалното изображение при стартиране, но процеса не продължава със зареждане на операционна система. Възможни причини:

-лаптопа стартира само когато е включен с адаптера (зарядното) и при изключване на адаптера лаптопа изгасва веднага. Възможни причини:

Често се случва лаптопа да е повреден от случайни или небрежни действия – заливане с течности, изпускане, удар и други. В тези случаи е ясно какво трябва да се ремонтира или подмени така че не се налага сложна диагностика. При заливане на лаптопа с течност трябва незабавно да бъде изключен от захранващата мрежа и да бъде извадена батерията (по възможност) и да се занесе в сервиз без забавяне тъй като течностите имат корозивно действие върху компонентите което продължава до почистването им. Много често след подсушаването на лаптопа той заработва отново но след няколко дни или седмици спира да работи тъй като платката е корозирала – най-често непоправимо . Ето защо е много важно въпреки че лаптопа работи след заливането му, той да бъде разглобен и платката да бъде старателно измита с вода и сапун до пълното премахване на заливането – естествено това е необходимо да стане в специализиран сервиз. При изпускане или удар на лаптопа има вероятност да бъде счупен екрана или корпуса също така може да бъде повреден хард диска тъй като той съдържа прецизни механични части. С оглед избягване на механични повреди на хард диска и съответно загуба на ценна информация е целесъобразно използването на SSD диск вместо обикновени хард диск тъй като SSD диска не съдържа механични части и е устойчив на вибрации и удари без опасност да бъде загубена информацията записана на него. Освен това бързодействието на SSD диска е много по-голямо от това на обикновения хард диск което осигурява много по-бърза работа на операционната система съответно лаптопа работи много по-бързо. При удар или натиск по екрана той може да бъде счупен или спукан. По някога е трудно да се прецени дали екрана е спукан – просто има линии или не работещи части от екрана. В този случай екрана трябва да се подмени с нов.

Ремонт на дънна платка на лаптоп

Тъй като почти всички системи в лаптопа са интегрирани на една платка (дънна платка) най-често се налага да бъде ремонтирана тя. Ремонтите на дънната платка могат да бъдат много разнообразни :

 

Често се налага смяна на част от корпуса на лаптопа, пантите или клавиатурата.

 

© 2024 Servizat.com. Всички права запазени. Всички използвани в този сайт търговски марки са собственост на техните притежатели.
Версия: МОБИЛНА / СТАНДАРТНА